
Bir kitap okuyorum.'Veda', Ayşe Kulin'in. Kitaptan ayrılmak istemiyorum ama annem sık sık odama girip bir bahaneyle beni odamdan çıkartıyor, veya kapı çalıyor gelen kimse onla sohbete dalıyorum. Bir türlü devam edemedim kitabıma. Sevdiğine hasret kalmış aşıklar gibi kitaptaki hikayenin sonunu düşünürken, kader ağlarını örmüş beni çiğköfte yapmaya mecbur etmişti bile... ühü ühüüüüüüüü...Mahallemizin güzide insanlarının isteği üzerine çiğköfte sanatımı bir kez daha icra etmekle görevlendirilmiş bulunmaktaydım.
Ne yazık ki kitabımın konusunun çiğköfteyle hiçbir ilgisi yoktu. Birden kitaptaki o gizemli ve güzel dünyadan çıkıp kendimi domates, soğan ve sarmısak üçlüsünün yanında buldum. Yıllar önce Mardinli bir arkadaşımdan öğrendiğim çiğköfteyi mahalledekilere ilk yapmamdan bu yana, beni yürüyen bir çiğköfte makinası olarak görüyorlar, birden iştahları açılıyor, çiğköfte yapmazsam üstüme isot döküp beni yerler diye korkuyorum.
Malzemeler(12 kişilik:)
5 su bardağı ince bulgur,
2,5 su bardağı et suyu(gerçek et suyu bulyon değil)
bol miktarda kıyılmış taze soğan
az miktarda kıyılmış marul
kıyılmış maydanoz
2 domates rendesi
nar ekşisi
zeytinyağı
salça, kimyon, biber, kişniş
Sıcak et suyuyla bulguru demleyip soğumaya bıraktım. Sonra malzemelerle yoğurmaya başladım. Malzemeleri ,özellikle isotu çok kullandığınızda çiğköfte çok lezzetli oluyor. Yoğurma süresi ne kadar uzarsa malzemeler o kadar birbirini tutar ve kıvamı güzelleşir. İçine çiğ et de koymadığımız için sevmeyenler bile düşünmeden yiyebilirler. Elle şekil verdiğim çiğköfteleri marul, turp, roka salatası ve turşuyla servis yaptım. Bir de ayran tabii. Siz de çevrenizdekileri bu tattan mahrum bırakmayın bence.
Bu çiğköfte partisinden sonra kitabıma nasıl geri döneceğimi bilemiyorum. Okuduğum kitapta Osmanlının son dönemlerinde ülkede ve bir köşkte yaşananlar anlatılıyor. Köşktekiler sürekli gözleme yapıyorlar. Ha bu arada size hiç meşhuuuuuur gözlemelerimden bahsetmiş miydim?:)
16 yorum:
evet etsiz çiğ köfte iyi fikir...biraz yoğurma kısmı zor gibi ama..eline sağlık...
Evet o gözlemelerden de söz etmelisin. Hatta söz etmekle kalmayıp yapmalısın da :D
Sihirli Oklava,
Evet yoğurma kısmı zor ama lütfen mutlaka dene, çok lezzetli bi yemek..:)
Sevgili Fulya,
Evet gözlemeleri de eklemeye karar verdim. Gözlemesiz bir sofra neye benzer ki:)
Merhaba Esra, benim de Adana'lı bir arkadaşım var
yemekleriniz güzel olyor gerçekten, ellerine sağlık :)
Sevgili Balküpü nerelisin bilmiyorum ama her yörenin yemekleri ayrı güzellikte oluyor. Ben yeni lezzetleri denemeye açık biriyim. Dediğin gibi Adana kültürüne ait yemekler de ayrı bir güzellikte:)
Esracığım harika görünüyor. Mutlaka yapmalıyım bir gün, burada çiğ köfte hasretini bolca çekiyorum çünkü :(
Acemi şef neredesin ki? Ay üzülme ama bak ben de üzülürüm sonraaa..
ben aslında browni kısmına yazacakım da bir türlü yorum sayfasına ulaşamadım..diyeceğim şu ki mutlaka her insanın en az bir tane dostu olmalı..Sen de buna sahip olduğun için çok şanslısın..sevgiler..
Sevgili sihirli oklava,
Bazı insanlar dostluğu aramıyor bile, dostluğu sevgiyi aramak da arkadaşlığa önem vermeyi gerektirir. Bi anlamda insanlığını kaybetmemeyi:)Hep insan kalmamız dileğiyle:)
süperr göünüyor ellerine sağlık.yapıp ,tarifini vermeyen bi komşum vardı,hızır gibi yetiştin mahvettim şimdi onu ben :)) sevgiler..
hihihihihihiii:D sevindim valla:)
Denendi,onaylandı :) Parmaklar yendi,ama tarifi verilmediii.kısasa kısas :) tşk ederim canım .sevgiler..
:)
Göz kararı da olsa diğer malzemelerin ölçüsünü de verebilir misin salçanın baharatların vs inşallah hala aktifsindir ve mesajımı görürsün
Yorum Gönder