Şubat 10, 2009

PAZI SARMASI


Sabah biraz dolabı karıştırdım, ne var ne yok bakarken bir de ne göreyim. Dolapta iri yapraklı yemyeşil pazılar. Birden gözlerim parladı. Fırından yeni çıkmış tereyağlı pazı sarmasının kokusunu duydum sanki. Pazı sarmasının, zeytinyağlı yaprak sarmasından daha lezzetli olduğunu düşünürüm küçüklüğümden bu yana. Tabii bu benim damak tadım. Çoğu kişi kapuska yemeğini sevmezken ben bayılırım mesela.




Dışarda deli gibi yağmur yağıyor hava kapalı, hiçbirşey yapmak istememe modumdayım. Ama yapacağım yemek pazı sarması olunca keyifleniyorum. Hemen yaprakları sıcak su dolu geniş bir tencerede haşlayıp soğumaya alıyorum. Patates ve havuç bir tencerede haşlanmaya başlıyorlar, diğer tencerede ise önce nohut sonra yeşil mercimek haşlanıyor. Patatesi ve havucu garnitür küçüklüğünde küp küp doğruyorum. Soğan ve sarmısağı zeytinyağı-tereyağı karışımında kavururken üzerine nohut ve yeşil mercimeği de katıyorum. Tam bu noktada baharatları da pişen karışıma eklemem gerekiyor; kişniş, bol miktarda kimyon, karabiber, kırmızıbiber ve tuz. Bu muhteşem kokulu karışımı , küp küp doğranmış patates ve havucun üstüne ekliyorum ve son olarak maydanoz kıyıp son kez karıştırıyorum. Böylece pazı sarmasının içi de hazııııırrr...

Bana sorarsanız pazı sarması etli daha güzel oluyor ama bizim ev halkı etten bucak bucak kaçıyor ,yok sağlıklı yaşammış da yok et haftada bir-iki kez tüketilirmiş de. Bilmiyorum belki kendilerince haklılar. Pazı yapraklarına sebzeli içi döküp kabaca sarıyorum. (Yanda annemin çekmiş olduğu fotolarda görmüş olduğunuz gibi:))Pazı yaprakları öyle kocaman ki zaten başka çarem kalmıyor. Yağlı tepsiye yanyana dizip kaşar dilimleriyle süslüyorum ve son olarak kırmızı biberi kaşarın üzerine döküyorum.

Tam sarmalar pişerken kapı çaldı, Mine yengemdi gelen. Elinde ıspanaklı D börekler. Yenge sen ne becerekli kadınsın , pazı sarmamın yanında muhteşem bir tamamlayıcı olacak bu börekler. Pişen pazı sarmalarını yengemle paylaşıyorum. Ve muhteşem bir ziyafete başlıyoruz.

6 yorum:

renklipastalar dedi ki...

Evlenmeden önce Hollanda da yaşıyordum. Annemin sebze bahçesi vardı ve karalahana yetiştirirdi. Evlenip türkiyeye geldiğimde pazarda yeşil yapraklar gördüm ve lahana diyerek aldım. Hemen karalahana sarması yapmaya koyuldum. Beklediğim tadı alamayınca hayal kırıklığına uğradım. Aldığım sebze pazıymış meğersem. Daha önce ne görmüştüm ne de yemiştim. Belki lahana tadı almayı beklediğimden pazının tadını beğenmedim.Önyargılı olmasaydım belki severdim, bilmiyorum. O gündür bu gündür biradah pazı almadım. Tarifini görünce aklıma geldi ve paylaşmak istedim. Fakat pazı sarmalarının görüntüleri çok güzel. Ellerine sağlık. Favorime aldım seni, bende beklerim. Görüşmek üzere...

yildiz dedi ki...

Bayilirim paziya,ellerinize saglik.Bana da beklerim,sevgiler..

*Mutfaktaki Deli* dedi ki...

Sevgili Renklipastalar, hikayeni çok beğendim çok şirin bi hikaye:) Umarım pazıya karşı önyargını kırarsın. İnan bana çok lezzetli.

*Mutfaktaki Deli* dedi ki...

Geliyorum Yıldızzz:)

anka/mutfakcini dedi ki...

ay ben hangisini önce deniim hangisini yiyimmm :) kiloları da nasıl veriim:) ellerine sağlık valla süperrr.sevgiler canımm

Cafe Gusto dedi ki...

Çok değişik bir tarif ellerinize sağlık.Hemen denenecekler arasına aldım..sevgiler...