Şubat 13, 2009

''MOHER KEK''




Dün bizim mahallede öylesine gezinirken teyzem bana seslendi mutfağından. 'Napıyorsun kuzum?' . 'Hiiiiç öylesine geziniyorum teyzecim' .'Bak ben ne yapıyorum, moher kek ve poğaça, yarın tüm mahalle toplanalım mı?' Yağmur, kötü havalar derken bir araya gelemez olduk son haftalarda. Nihayet güzel bir fırsat doğdu, mahallenin tüm kadınları, kekler , poğaçalar, kahkahalar.. Bu mahalleyi seviyorum, içinde bu kadar içten, bu kadar dürüst insanların bulunduğu başka bir mahalle bulamam. Bu mahallede gezinen kedilere bile güvenebilirim, her gördüğüm kişiden bedava bir gülücük alabilirim.

Güvendiğim bir şey daha var ki teyzemin kekleri:) Bizi mahallece hiç yanıltmadılar, hep aynı lezzet ve o koku.. Limon ve kakao kokusu...Bugün teyzemi o kadar sıkıştırdım ki bu tarifi almak için. 'I-ıh vermem' deyip gamzeli gamzeli gülerken ben de gülme krizine girdim, kollarından tutup iyice mıncıklayıp biraz da tehdit edince tarifi koparıverdim. Artık o meşhur 'Moher kek'i ben de yapabilirim:) Sizlere binbir güçlükle ve güç kullanarak aldığım tarifi açıklamaktan gurur ve onur duyarım:

12 çay bardağı un,
6 çay bardağı şeker,
2 su bardağı yoğurt,
2 yumurta,
1 su bardağı yağ,
bir çay kaşığı karbonat,
limon kabuğu rendesi
Kekin hamurunu yaptıktan sonra bir kısmını ayırıp kakaoyla karıştırıyoruz. Kakaolu ve sade hamuru el yordamıyla birbirine geçirerek tepsiye yayıyoruz. Burda önemli nokta kek kalıbı; kek kalıbı ortası delik olan yuvarlak kek kalıplarından olmalı.
*****PÜF NOKTA*****
Kek fırına verildiğinde ısı 200 derece olmalı , kekin kabardığını gördüğünüzde ısıyı hemen 150 dereceye düşürün. Kekin içinin iyi pişmesi için bu çok önemli. Çünkü bu kek oldukça kalın ve pişmesi çok zor. Tamamen pişmesi 50 dakikayı buluyor. Bilmem dikkat ettiniz mi kabartma tozu yerine de karbonat kullanıyoruz çünkü dediğim gibi pişirmesi gerçekten riskli ve zahmetli. Karbonat kekin kabarmasını ve pişmesini garantiye almamızı sağlıyor.
Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi muhteşem ötesi bir kekti. Bir de poğaçalar var ki onlar ayrı bir blog konusu olabilir:) Bu keki yapmak için sabırsızlanıyorum doğrusu...

12 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM ZİYARETİN,YORUMUN VE İZLEMEN İÇİN TEŞEKKÜRLER

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Güzel dilekleriniz için ben teşekkür ederim:)

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Bu harika tarifi paylaştığın çin teşekkür ederiz canım, denenecekler arasına aldım bile.

Jasminskager dedi ki...

Canim paylasimin icin tesekkurler merak ettim dogrusu, bende yapacaklarimin arasina aldim.
sevgilerle

Adsız dedi ki...

arkadaşım mahalle yi okadar güzel anlatmışsınki imrendim mahallenizde boş bi ev varsa ben geleyim anacığım ne dersin.sevgiler

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Ferzancım tabi ki yerimiz var, snei de bekleriz. Evet sanki yemeklerden çok hal ve durumumu anlatıyorum dimi:) O da benim deliliğim olsun:D

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Jasmin ,Acemi şef ve Sihirli Oklava çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Garantili kek tarifi bulmak zor :) Akşam 5 çayına deniim hemen :)Ellerinize sağlık .Sevgiler.

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

:D umarım çok güzel olur:)

LaMa dedi ki...

Moher ne demek acaba ,anlami var mi?
cidden degisik bir kek.
yaklasik 2 bardak seker, 4 bardak un ve sadece 2 yumurta...

Adsız dedi ki...

denedim kekınızı buyuk bı hevesle sızdede öyle oldumu merak edıyorum.bana göre yumurtası az geldı cunku mıktar olarak baya cok oldu buyuk kek kalıbında yaptım.resmen dagıldı dılımleyemedım keki paramparca oldu,bence yumurta mıktarı artıtılmalı.ayrıca sekerıde 3 cay bardagı koydum kı bu bıle baya sekerlı geldı cok tatlı olmustu.sızın deneyımınızı merak edıyorum sızde bunlar olmadı sanırım nerde yanlıs yaptım.benımde kekım cok guzel olur ve kabarır normalde.bu arada kek gercekten guzel kabarıyor ve kocaman bır kek oluyor.bırde moher ne demek bende merak ettım